Prowadzę niewielka cukiernię, w której zatrudnionych są 4 ekspedientki. W okresie epidemii cukiernia działa, ponieważ jej zamknięcie spowodowałoby konieczność zwolnienia wszystkich pracowników. Czy muszę ekspedientkom zapewnić maseczki i środki dezynfekujące, skoro mają zamontowane specjalne szyby? Czy mogą one odmówić pracy?
Obowiązkiem pracodawcy jest zapewnienie bezpiecznych i higienicznych warunków pracy poprzez m.in. stosowanie takich zabezpieczeń, które w danych warunkach są dostępne. W okresie epidemii zaleca się stosowanie m.in. rękawiczek, ale te powinny być już wcześniej stosowane w handlu, maseczki i środki dezynfekujące. Zatem nie spełnienie tego warunku może stanowić ciężkie naruszenia praw pracowniczych.
Uzasadnienie
Pracodawca jest obowiązany zapewniać bezpieczne i higieniczne warunki pracy. Przejawiać się to powinno m.in. poprzez:
organizowanie pracę w sposób zapewniający bezpieczne i higieniczne warunki pracy;
zapewnienie przestrzegania w zakładzie pracy przepisów oraz zasad bezpieczeństwa i higieny pracy, wydawanie polecenia usunięcia uchybień w tym zakresie oraz kontrolowanie wykonanie tych poleceń;
reagowanie na potrzeby w zakresie zapewnienia bezpieczeństwa i higieny pracy oraz dostosowywanie środki podejmowanych w celu doskonalenia istniejącego poziomu ochrony zdrowia i życia pracowników, biorąc pod uwagę zmieni...
Aby uzyskać dostęp do całości, kup prenumeratę