Zakup posiłków dla pracowników, a składki ZUS i podatek dochodowy

WYNAGRODZENIA Zasiłki i świadczenia socjalne

Jako pracodawca wykupuje obiady pracownikom. Jedna grupa pracowników otrzymuje obiady na podstawie przepisów BHP. Druga grupa pracowników, to osoby, które nie obejmują żadne przepisy nakazujące pracodawcy zapewnienie obiadów. Miesięczny koszt obiadów dla jednego pracownika wynosi 300 zł. Czy należy ozusować kwoty wydatkowane na obiaty dla każdego pracownika? Jeśli tak, to jakie rozwiązanie przyjąć, żeby moje koszty były jak najmniejsze?

WAŻNE: Podstawę wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe stanowi min. przychód w rozumieniu przepisów o podatku dochodowym od osób fizycznych, osiągany przez pracowników u pracodawcy z tytułu zatrudnienia w ramach stosunku pracy.

 

Odpowiedź

Wartość zakupionych obiadów wynikających z przepisów BHP  (tzw. posiłki profilaktyczne) nie stanowi podstawy wymiaru składek ZUS dla pracownika.  Natomiast wartość zakupionych obiadów pracownikom zatrudnionych w normalnych warunkach pracy trzeba „ozusować” zwiększając podstawę wymiaru składek ZUS o 110 zł (300 zł – 190 zł).

Należy zauważać, że kwestia finansowania przez pracodawcę posiłków pracownikom powinna być szczegółowo opisana w regulaminach wewnętrznych firmy.

 

Uzasadnienie

Przychód w rozumieniu przepisów o podatku dochodowym od osób fizycznych osiąga się min z  tytułu: zatrudnienia w ramach stosunku pracy, pracy nakładczej, służby, wykonywania mandatu posła lub senatora, wykonywania pracy w czasie odbywania kary pozbawienia wolności lub tymczasowego aresztowania, pobierania zasiłku dla bezrobotnych, świadczenia integracyjnego i stypendium wypłacanych bezrobotnym oraz stypendium sportowego, a także z tytułu prowadzenia pozarolniczej działalności oraz umowy agencyjnej lub umowy zlecenia, jak również z tytułu współpracy przy tej działalności lub współpracy przy wykonywaniu umowy oraz przychody z działalności wykonywanej osobiście przez osoby należące do składu rad nadzorczych, niezależnie od sposobu ich powoływania.

 

WAŻNE: Podstawę wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe stanowi min. przychód w rozumieniu przepisów o podatku dochodowym od osób fizycznych, osiągany przez pracowników u pracodawcy z tytułu zatrudnienia w ramach stosunku pracy.

 

Zakup posiłków profilaktycznych a składki ZUS i podatek dochodowy

Nie zalicza się do podstawy wymiaru składek min. przychodów o wartości otrzymanych przez pracowników bonów, talonów, kuponów lub innych dowodów uprawniających do otrzymania na ich podstawie napojów bezalkoholowych, posiłków oraz artykułów spożywczych, w przypadku gdy pracodawca, mimo ciążącego na nim obowiązku wynikającego z przepisów o bezpieczeństwie i higienie pracy, nie ma możliwości wydania pracownikom posiłków i napojów bezalkoholowych, 

Pracodawca ma obowiązek zapewnienia pracownikom zatrudnionym w warunkach szczególnie uciążliwych nieodpłatnie:

 

  • posiłki wydawane ze względów profilaktycznych w formie jednego dania gorącego,

  • napoje, których rodzaj i temperatura powinny być dostosowane do warunków wykonywania pracy.

 

Posiłki te powinny zawierać około 50–55% węglowodanów, 30–35% tłuszczów, 15% białek oraz posiadać wartość kaloryczną około 1000 kcal.

Jeżeli pracodawca nie ma możliwości wydawania posiłków ze względu na rodzaj wykonywanej przez pracownika pracy lub ze względów organizacyjnych, może zapewnić w czasie pracy:

 

  • korzystanie z takich posiłków w punktach gastronomicznych,

  • przyrządzanie posiłków przez pracownika we własnym zakresie z otrzymanych produktów.

 

Pracodawca zapewnia posiłki pracownikom wykonującym prace:

 

  • związane z wysiłkiem fizycznym, powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 2000 kcal (8374 kJ) u mężczyzn i powyżej 1100 kcal (4605 kJ) u kobiet,

  • związane z wysiłkiem fizycznym, powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i powyżej 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet, wykonywane w pomieszczeniach zamkniętych, w których ze względów technologicznych utrzymuje się stale temperatura poniżej 10oC lub wskaźnik obciążenia termicznego (WBGT) wynosi powyżej 25oC,

  • związane z wysiłkiem fizycznym, powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i powyżej 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet, wykonywane na otwartej przestrzeni w okresie zimowym; za okres zimowy uważa się okres od 1 listopada do 31 marca, 

  • pod ziemią.

 

Stanowiska pracy, na których zatrudnieni pracownicy powinni otrzymywać posiłki i napoje, oraz szczegółowe zasady ich wydawania, a także warunki uzasadniające zapewnienie posiłków, ustala pracodawca w porozumieniu z zakładowymi organizacjami związkowymi, a jeżeli u danego pracodawcy nie działa zakładowa organizacja związkowa – pracodawca po uzyskaniu opinii przedstawicieli pracowników.

 

WAŻNE: Zgodnie z ustawą o podatku dochodowym od osób fizycznych wolne od podatku dochodowego są świadczenia rzeczowe i ekwiwalenty za te świadczenia, przysługujące na podstawie przepisów o bezpieczeństwie i higienie pracy, jeżeli zasady ich przyznawania wynikają z odrębnych ustaw lub przepisów wykonawczych wydanych na podstawie tych ustaw.

 

Zatem obiady zakupione pracownikom zgodnie z powyższymi zasadami nie podlegają składkom ZUS oraz są zwolnione z podatku dochodowego.

 

Zakup posiłków dla pracowników wykonujących pracę w normalnych warunkach, a składki ZUS i podatek dochodowy

Wartość finansowanych przez pracodawcę posiłków udostępnianych pracownikom do spożycia bez prawa do ekwiwalentu z tego tytułu – do wysokości nieprzekraczającej miesięcznie kwoty 190 zł nie stanowi podstawy wymiaru składek. Jednakże wartość posiłków powyżej tej kwoty włącza się do podstawy wymiaru składki.

Niemniej posiłki takie muszą być spożywane w placówkach gastronomicznych ( barach ) lub stołówkach.

Zakup obiadów jest dobrowolnym świadczeniem pracodawcy przyznawanym pracownikowi. Zasady przyznawania oraz wydawania posiłków powinny być zawarte w regulaminie pracy.

Zatem w przypadku zakupu obiadów pracownikom wykonującym pracę w normalnych warunkach kwotę 110 zł (300 zł wartość obiadów – 190 limit miesięcznej kwoty do wykorzystania na posiłki) należy ująć do podstawy obliczania składek ZUS.

Natomiast należy ująć w przychodach pracownika wartości obiadów pod względem podatku dochodowego, co wynika z ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych. Bowiem za przychody ze stosunku służbowego, stosunku pracy, pracy nakładczej oraz spółdzielczego stosunku pracy uważa się wszelkiego rodzaju wypłaty pieniężne oraz wartość pieniężną świadczeń w naturze bądź ich ekwiwalenty, bez względu na źródło finansowania tych wypłat i świadczeń, a w szczególności:

 

  • wynagrodzenia zasadnicze, wynagrodzenia za godziny nadliczbowe, różnego rodzaju dodatki,

  • nagrody,

  • ekwiwalenty za niewykorzystany urlop i wszelkie inne kwoty niezależnie od tego, czy ich wysokość została z góry ustalona.

  • świadczenia pieniężne ponoszone za pracownika,

  • wartość innych nieodpłatnych świadczeń lub świadczeń częściowo odpłatnych.

 

Zatem zgodnie z powyższym zapisem należy uznać, że kwota 300 zł czyli wartość obiadów powiększy co miesięczny przychód pracownika ze stosunku pracy, a co za tym idzie będzie objęta podatkiem dochodowym od osób fizycznych.

 

Podstawa prawna: art. 4 pkt 9, art. 8 ustawy z 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (tekst jednolity: Dz.U. z 2019 r. poz. 300 z późn.zm.); § 2 pkt 6 i pkt 11 rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z 18 grudnia 1998 r. w sprawie szczegółowych zasad ustalania podstawy wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe (Dz.U. z 2017 poz. 1949); § 1–5 rozporządzenia rady Ministrów z 28 maja 1996 r. w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów (Dz.U. z 1996 r. Nr 60, poz. 279); art. 12 ust. 1 ustawy z 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych (tekst jednolity: Dz.U. z 2018 r. poz. 1509 z późn.zm.).

Przypisy