Pracownice, przed otwarciem sklepu, przychodzą wcześniej by np. wyłożyć towar, a po zamknięciu jeszcze ogarniają pomieszczenie. Od kiedy liczy się im czas pracy? Czy te prace przygotowawcze, organizacyjne też są tu wliczane ?
ODPOWIEDŹ
Tak. Wszelkie czynności związane z przygotowaniem stanowiska pracy, które wchodzą w zakres obowiązków pracownic jak np. rozpakowanie, wyłożenie towaru, stanowią czas pracy.
UZASADNIENIE
Pojęcie czasu pracy wyjaśnia art. 128 § 1 Kodeksu pracy. Jest to czas, w którym pracownik pozostaje w dyspozycji pracodawcy w zakładzie pracy lub w innym miejscu wyznaczonym do wykonywania pracy.
W kontekście tej definicji przyjmuje się, że pracownik pozostaje w dyspozycji pracodawcy, gdy przejawia gotowość i zdolność do świadczenia pracy w miejscu i czasie wyznaczonym przez pracodawcę. Przy czym, czas pracy pracownika rozpoczyna się od momentu kiedy poddaje się poleceniom pracodawcy w zakresie umówionej pracy. Jeżeli więc do obowiązków pracownika należy nie tylko obsługa klientów po otwarciu sklepu, ale również wcześniejsze przygotowanie stanowiska , to nie stwierdzić, że czas pracy to tylko i wyłącznie czas, kiedy sklep jest czynny. Skoro przyjęcie, wyłożenie czy metkowanie towaru, a także sprzątanie są częścią obowiązków służbowych, to czas na to przeznaczony zalicza się już do czasu pracy.
Ważne
Od momentu kiedy pracownik jest gotowy i przystępuje do swoich obowiązków, podporządkowując się pracodawcy, rozpoczyna swój czas pracy. Jeżeli pracownik ma wyznaczone godziny pracy, zwykle zjawia się szybciej w miejscu jej wykonywania by się przygotować. Nie jest więc czasem pracy np. przebranie się, toaleta czy przyrządzenie posiłku.
Podstawa prawna: art. 128 ustawy z 26 czerwca 1974 r. Kodeks pracy (tekst jednolity: Dz.U. z 2019 r. poz. 1040 z późn.zm.).