Jestem niewielkim pracodawcą, który zatrudnia 10 pracowników, w większości mężczyzn jako magazynierów w dwóch halach magazynowych. Generalnie ci pracownicy pracują w halach czyli w pomieszczeniach zamkniętych. Ostatnio pod koniec czerwca Państwowa Inspekcja Pracy ukarała mnie mandatem, ponieważ ich zdaniem powinienem dostarczyć pracownikom napoje, gdy ci pracownicy układali kostkę powiększając podjazd dla samochodów. Czy kara była uzasadniona?
Odpowiedź
Pracownicy inspekcji pracy mieli prawo nałożyć mandat na Czytelnika. Jeśli pracownicy układali kostkę przed halą, a w tym dniu temperatura powietrza przekraczała 28 st. C, to powinni mieć zapewnioną wodę i/ lub napoje. Nie ma konkretnych wymogów, jakie mają być te napoje.
Uzasadnienie
Zgodnie z § 4 rozporządzenia Rady Ministrów w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów pracodawca zapewnia napoje pracownikom zatrudnionym:
- w warunkach gorącego mikroklimatu, charakteryzującego się wartością wskaźnika obciążenia termicznego (WBGT) powyżej 25 st. C,
- w warunkach mikroklimatu zimnego, charakteryzującego się wartością wskaźnika siły chłodzącej powietrza (WCl) powyżej 1000,
- przy pracach na otwartej przestrzeni przy temperaturze otoczenia poniżej 10 st. C lub powyżej 25 st. C,
- przy pracach związanych z wysiłkiem fizycznym, powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet,
- na stanowiskach pracy, na których temperatura spowodowana warunkami atmosferycznymi przekracza 28 st. C.
Przepisy nie określają, ile ma być tych napoi – jedynie wskazują, że mają być one w ilościach zaspokajających potrzeby pracowników. Dlatego w tym względzie można stosować zalecenia lekarzy, którzy wskazują, że przeciętnie dorosły człowiek pewien w trakcie upałów pić m.in. trzy litry wody dziennie. Proszę pamiętać, że tylko w sytuacji, gdy pracownicy pracują w warunkach wskaźnika obciążenia termicznego (WBGT) powyżej 25 st. C pracodawca musi zapewnić napoje wzbogacone w sole mineralne i witaminy.
Oczywiście pracodawca jest obowiązany zapewnić wszystkim pracownikom wodę zdatną do picia lub inne napoje, przy czym miejsca czerpania wody zdatnej do picia powinny znajdować się nie dalej niż 75 m od stanowisk pracy. Zbiorniki te, jak i przewody i miejsca czerpania wody powinny być zabezpieczone przed zanieczyszczeniem lub zakażeniem. Czerpanie wody ze zbiorników powinno odbywać się wyłącznie z zaworów czerpalnych.
Podstawa prawna: § 4 rozporządzenie Rady Ministrów z 28 maja 1996 r. w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów (Dz.U. Nr 60, poz. 279), § 112, §113 rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z 26 września 1997 r. w sprawie ogólnych przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy (tekst jednolity: Dz.U. z 2003 r. Nr 169, poz. 1650 z późn.zm.).